Header image Grand voyage Singapore Italië


Lucia en Phillip de Graaff
  HOME ::
   
 
Singapore 2

 
       

 

Cruise Singapore Italië 2

Vandaag waren we allebei aan de beurt!
We waren op weg naar het theater en stonden in de lift. Onderweg stopte hij omdat er een paar mensen uit moesten. Lucia stapte er even naar buiten om de mensen erlangs te laten.
Nu gaan de liftdeuren heel snel dicht en dat gebeurde nu ook tijdens het naar buiten stappen. Het gevolg was dat Lucia pootje gehaakt werd door de liftdeur en languit over de grond de gang in schoof. Op beide armen heeft ze nu blauwe plekken. Ze lachte en heeft nergens last van.
Toen we in het theater kwamen in onze slippers en korte broek bleek dat het theater bijna vol was. Alleen aan de zijkant voor was nog plaats. Even later kwam de zogenaamde komediant op en deed iets met iemand uit het publiek. Daarna deed hij iets met iemand anders. Dat beviel blijkbaar niet en hij kwam bij mij terecht. Ik moest iets doen met een hoed en toiletpapier. Met toiletpapier heb ik heel veel ervaring en dat kwam blijkbaar ook zo over. Even later moet ik op het podium komen en met hem gaan motor rijden en hij was helemaal gelukkig dat ik goed meedeed. Achter de coulissen kreeg ik een high five. Toen ik weer zat, bedacht ik dat ik zijn bougie er uit had kunnen draaien om schoon te maken. Ik moest natuurlijk ook motorgeluiden maken.


Waar kijk ik nu naar?

Ik moest Heng, Heng en Broem, Broem zeggen

Toen ik een van de foto’s op de familie app zette, schreef mijn oudste dochter: Waar kijk ik nu naar? Toen ik het had uitgelegd, schreef mijn zoon: En u moest zeker Heng, Heng en Broem, Broem zeggen.
De zaal dacht dat het geënsceneerd was, hoorde ik later. Wij hadden geen camera bij ons maar gelukkig had een van de mensen die wij aan boord ontmoet hadden, een paar foto’s gemaakt met de telefoon. Het schijnt ook op Facebook te staan.
We zijn aangemeerd in Colombo, de commerciële hoofdstad en ook de grootste stad van Sri Lanka. Het eiland heette vroeger Ceylon en ligt gunstig op de handelsroutes. Sri Lanka is lang bestuurd door vreemde mogendheden. Eerst de Portugezen die op vele plaatsen de inwoners kerstenden. Hoofd op het hakblok en je kon kiezen, hoofd eraf of je wordt katholiek. De keuze was natuurlijk snel gemaakt. Daarna regeerden de Nederlanders en na hen kwamen de Engelsen. Zowel Portugese, Nederlandse en Engelse invloeden zijn op vele plaatsen nog zichtbaar. Colombo, al zeker 2000 jaar bekend bij de oude handelslieden, heette eerst Kolam, maar tijdens de Portugese overheersing werd de naam veranderd in Colombo als eerbetoon aan Columbus.


De skyline van Colombo

Vanaf de boot zag je de stalletjes aan wal


Tijdens de Engelse overheersing gaven de Engelsen veel taken aan de Tamils, eigenlijk een minderheidsgroep op Sri Lanka. Na de Engels overheersing bevoordeelden de Tamils elkaar onderling met allerlei baantjes en andere zaken. Dat zette kwaad bloed bij de Singalezen (rond de 85% van de bevolking) en andere bevolkingsgroepen en er brak oorlog uit. Na deze oorlog in de jaren tachtig van de vorige eeuw kon men eindelijk beginnen aan de opbouw. Door de Tsunami in 2004 was er wel een terugslag maar de vooruitgang is onmiskenbaar. Ondanks het feit dat er nog wel armoede is op Sri Lanka hebben zij het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in Zuidoost Azië. Toen wij ’s morgens aan dek kwamen, zagen we een skyline die er de vorige keer nog niet was en bij het rondrijden door Colombo, waren er wel veel tuk tuks maar ook heel veel nieuwe moderne auto’s. Ze zijn ook bezig met het opspuiten van zand om land uit de zee te winnen. Een heel stuk is zelfs al bebouwd.
Toen we aan wal gingen, huurden we een tuk tuk en voor een paar tientjes hebben we een aantal uren rondgereden. Het is niet echt een interessante stad dus besloten we te gaan winkelen. Dat was echter ook geen succes dus besloten we terug te keren naar het schip waar we ’s avonds een leuke dansvoorstelling bijwoonden.


Het Onafhankelijkheidsplein

Op de achtergrond sculpturen met de geschiedenis van Boeddha vanaf zijn geboorte. Ze zijn genummerd helemaal in de rondte.

Zo worden de straten schoongehouden

En dit is de vuilniswagen

 

Prachtige beelden onderweg

Is dit een watertoren?



Dit is een echte olifantskop

Zulke bomen zie je overal in de tropen

Er wordt vaak over deze beelden gewreven voor geluk

Een tempelwachter?

Python en cobra’s

De cobra komt uit de mand, zogenaamd door de fluit

 

 

Een prachtige tempel

Wat tillen we hier op?

 

De bellen worden geluid

Allerlei vrome handelingen worden verricht

De katholieke kerk waar onze tuk tuk chauffeur is getrouwd

Het haven terrein wordt goed bewaakt

Vlak voor onze neus en niet bang

Het vertrek uit de haven van Colombo

De volgende ochtend waren we al halverwege. We varen over de Indische Oceaan richting Mangalore waar we nog een heel gedoe tegemoet gaan met onze visa.
De Indische Oceaan is de op twee na grootste oceaan op aarde. De maximale diepte loopt tegen de 8000 meter. De maritieme handel is waarschijnlijk al meer dan 7000 jaar gaande op deze zee. De eerste Europeaan die de Indische Oceaan bevoer was de Portugees Vasco da Gama.
Nog steeds gaan heel veel belangrijke handelsroutes over deze oceaan. Maar de Indische Oceaan is economisch ook heel belangrijk vanwege de waardevolle vangsten van garnalen en tonijn. Vissersvloten uit Rusland, Japan, Taiwan en Zuid Korea varen hier in behoorlijke aantallen rond.

Vanmorgen zat ik even achter de piano en meteen kwam er een man bij staan en samen hebben we wat gezongen. Het was wel leuk dat er veel mensen blijven staan luisteren en kijken. Bij het weglopen stelde hij zich voor en hij zei dat ik een “Scous” accent had. Hoe kan dat bij een Nederlander? Nou ja, dat kan als je moeder uit Liverpool komt. Toen zei hij: “Wacht even, jij bent wereldberoemd op dit schip”. Hij had de voorstelling gezien. “We moeten vaker samen aan de piano”, zei hij. Nou, we zien wel.
’s Avonds was het weer reuze gezellig aan boord. Er werd een ijssculptuur gemaakt en we hebben nog wat gedanst! Natuurlijk kwamen we nog een aantal Nederlandse medereizigers tegen en ik liet me overhalen aan de talentenshow mee te doen. Nu moet ik nog bedenken wat ik ga doen.


De ijssculptuur wordt gemaakt

Hier is hij af

Er werd ook gedanst

We namen om de beurt een foto


Morgen zijn we in New Mangalore in India. Ik ben benieuwd. Aan boord is het in ieder geval heel gezellig.
Ik heb wel begrepen dat er drie mensen overleden zijn in de afgelopen week, waaronder een Nederlander. Gelukkig ken ik ze niet en ik hoop dat het hierbij blijft.